Русия е за повишаване на ефективността в дейността на съвета НАТО-Русия, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров пред журналисти на провеждащата се в Москва среща на съвета, съобщи агенция „Новости".

Според него това би било в интерес на Русия, на НАТО и на целия евроатлантически регион

От своя страна генералният секретар на НАТО Яап де Хоп Схефер съобщи, че са взети решения, включително по действията в Афганистан.

Лавров отбеляза, че в хода на разговорите се обсъждат всички въпроси, засягащи взаимодействието между Москва и алианса, включително и проблемни теми като противоракетната отбрана, адаптирания Договор за обикновените въоръжени сили в Европа и ситуацията около определянето на статута на Косово.  

„Ние ценим формата Русия-НАТО, който позволява всички тези въпроси да се обсъждат открито", заяви руският външен министър.

Яап де Хоп Схефер отбеляза, че Русия и НАТО трябва да вложат повече усилия в сътрудничеството.

„Ние гледаме напред, а не назад, гледаме към бъдещето на нашите отношения, към практическото сътрудничество." - подчерта Схефер.

„Трябва да се работи по статута на Косово, Договора за обикновените въоръжени сили и ПРО в дух на активно и сериозно сътрудничество." - коментира генералният секретар на НАТО.

Предстои среща между Яап де Хоп Схефер и руския президент Владимир Путин.

Припомняме, вчера Схефер взе участие в провелата се в Санкт Петербург конференция по сигурността в съвременния свят.