Командването на НАТО огласи документ, изясняващ основните положения в отношенията на алианса с Русия, предадоха информационните агенции.

В документа се дава отговор на претенциите на руските власти п отношение на разширяването на НАТО, различията в позициите по отношение на Крим и Косово, действията на алианса в Либия, разполагането на ПРО.

В изявлението на северноатлантическата общност се посочва, че алиансът никога не е заявявал, че няма  да провежда политика на разширяване, независимо от изявленията на Москва.

„Такъв ангажимент не е поеман и не бяха представени никакви доказателства в подкрепа на руските претенции." - се казва в документа.

В изявлението се посочват и разликите между случаите с отделянето на Крим и Косово, за които руските власти твърдят, че са аналогични.

„Операцията в Косово беше проведена след изчерпателно обсъждане с участието на цялата международна общност, търсеща решение за изход от задълбочаващата се криза. В Крим, без потвърждение за криза, без какъвто и да е опит да се обсъди намирането на решение, Русия заобиколи цялата международна общност, включително ООН, и просто окупира част от територията на друга държава." - се посочва в документа.

Междувременно пред Би Ти Ви генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен заяви, че

Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветското пространство.

По думите му, Кремъл се опитва да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние. Той обаче отхвърли опасенията на голяма част от  българите, че страната ни ще се окаже пресечна точка на геополитически интереси в следствие на събитията в Украйна,, независимо че преди 1989 г.  България попадаше в съветската сфера н авлияние.

„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл." - коментира Расмусен.

Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила".