Украинските военни не трябва да се подават на натиск или да се влияят от критиките, че контранастъплението им не протича достатъчно бързо. Украйна има право да бъде предпазлива при контраофанзивата си.

Това заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от "Ройтерс".

Контранастъплението на Украйна срещу руските войски е затруднено заради заложени мини и други препятствия, но украинските сили са на прав път да действат внимателно, за да избегнат повече загуби при търсене на възможностите за пробив в руската отбрана.

"През Втората световна война в Нормандия видяхме, че на съюзниците им бяха необходими седем, осем, девет седмици, за да пробият отбранителните линии на германците. И затова не е изненада, че не върви бързо", добави той.

Бавната контраофанзива на Украйна. Какви са плановете на двете страни?

Бавната контраофанзива на Украйна. Какви са плановете на двете страни?

Няма да е достатъчно ВСУ да пробие до главната линия Суровикин в един район, това трябва да стане на няколко места

"Контранастъпление - това е сложна работа", заявява Бауер и допълва: Това е извънредно сложна операция и смятам, че за начина, по който тя се води в момента, украинците заслужават да бъдат похвалени.

Коментарите на Бауер повтарят забележките на генерал Марк Мили, най-високопоставения военен на САЩ, който заяви в петък, че контраофанзивата ще бъде много трудна, дълга и вероятно ще бъдат дадени много жертви.

Припомняме, че информациите, че Русия гради отбранителните линии започнаха да идват още в началото на годината, а сателитни снимки през април показаха, че Русия е изградила обширни укрепления, окопи и бариери, за да забави всяко украинско настъпление.

Украйна отчита бавен, но сигурен напредък на фронта

Украйна отчита бавен, но сигурен напредък на фронта

Киев укрепва позиции около Бахмут, тежките боеве продължават на изток