бин ладенОсама бин Ладен и заместникът му Айман ал Зуахири вероятно пребивават в близко разположени къщи в северозападен Пакистан, но не са заедно. Това заяви за CNN високопоставен представител на НАТО.

„Никой от „Ал Кайда" не живее в пещера", каза още той. По думите му, за ръководителите на терористичната мрежа се смята, че живеят в относителен комфорт, защитени от местни хора и някои служители на пакистанското разузнаване. От Исламабад многократно са отричали да пазят топ терористи.

Според неназования представител на НАТО, бин Ладен се намира някъде между планинската област Читал на северозапад, която се намира до границата с Китай и долината Курам, граничеща с пещерата Тора Бора в Афганистан. Тя беше крепост на талибаните по време на битките им със съюзните сили през 2001г. Смята се, че точно през този район Осама бин Ладен е напуснал Афганистан.

Като цяло, става въпрос за стотици квадратни километри много сложен терен, населен с враждебно настроени пакистански племена.

Изказването дойде след като в продължение на години американски официални представители отричаха да са получавали информация за местонахождението на бин Ладен и ал Зуахири.

Източникът на CNN потвърди и по-ранните информации, че лидерът на талибаните Мула Омар се придвижва между пакистанските градове Кета и Карачи през последните няколко месеца. Представителят на НАТО не обясни откъде разполага със сведенията си, но се смята, че има достъп до най-чувствителната информация на организацията.

Министърът на вътрешните работи на Пакистан Рехман Малик заяви, че подобни информации за местонахождението на бин Ладен в миналото са се оказали грешни. Той отрече ръководителите на „Ал Кайда" да са на пакистанска земя и посочи, че ако има друга информация, показваща обратното, тя трябва да бъде споделена с Исламабад, за да бъдат взети „незабавни мерки" за арестуването на терористите.

Представителят на НАТО, който е на висок пост в ръководенето на военната операция в Афганистан, начерта значително по-мрачна перспектива за развитието на конфликта, отколкото други анализатори. По думите му, „бунтовниците събират все повече и повече жива сила".

Въпреки по-високата сигурност в страната, според него, има между 500 хиляди и 1 милион „недоволни" мъже между 15 и 25 години в граничния регион между Афганистан и Пакистан. Повечето от тях са пущуни, които извършват атаки за пари, а не водени от талибанската идеология.

По думите на представителя на НАТО, в момента е от ключово значение младите мъже в този регион да получат сигурност, работа и възможност да се развиват.

Голям проблем в случая е силно развитата организирана престъпност в Афганистан и по-специално трафикът на наркотици, хора и минерали. Известно е, че талибаните в много региони се „издържат" от криминалната дейност.

Съюзническият военен ръководител отбеляза, че сега е необходимо да се засили напрежението върху бунтовниците чрез военни операции и въздушни удари, за да бъдат задържани на масата за преговори с легитимното афганистанско правителство. Смята се, че много групировки биха сложили оръжие, тъй като бойците искат да се завърнат по родните си места.

Въпреки това, остават групировките на Мула Омар, пакистанските талибани и други по-крайни фракции, разполагащи с поне 30 хиляди души, отбелязва представителят на НАТО.

В страната все още е проблем и локалната съпротива срещу западните съюзници. В райони като Маря и долината на река Хелманд повечето бунтовници действат буквално на километри от домовете си. Смята се, че талибанският лидер Мула Абдула Захир е засилил позициите си в южен Афганистан и вече има сериозно влияние в района на Кандахар, Забул и Фарах.

Военният ръководител заяви още, че одобреният от Барак Обама военен план на САЩ се простира до 2014г. В документа се посочват данни като графиците за ротация на войниците. По думите на представителя на НАТО, САЩ могат да водят една „вечна война", но целта е да се постигне стабилност и да се даде възможност на правителството в Кабул да функционира в сигурна обстановка.