Страните от НАТО "силно надхвърлиха" ангажимента си да разположат 300 000 боеспособни войници в рамките на 30 дни след хипотетична руска атака срещу членове на Алианса, каза високопоставен служител на НАТО пред Ройтерс, пожелал анонимност.

Този ангажимент беше поет през 2023 г. след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което лидерите на НАТО често казват, че може да бъде последвано от нападение срещу членове на Алианса.

Москва отрича планове за нападение срещу страните от НАТО (например Путин каза на 5 юни, че това са "глупости, глупости", а тези, които "го измислиха", са "глупави като тази маса"). Руските официални лица отричаха атаката срещу Украйна по същия начин преди пълномащабното нахлуване.

300 хиляди души е обща цифра, разбивката й по отделни страни не е публикувана. "Предложенията от съюзниците, които са на масата, уверено надхвърлят 300 хиляди, които установихме. Това са силите, за които съюзниците ни казаха: "Те са ви на разположение сега на това ниво на готовност [30 дни]", цитира Ройтерс думите на представител на НАТО.

Припомняме, в края на май Путин предупреди членовете на НАТО да не позволяват на Украйна да използва техни оръжия на руска територията, като отново повиши риска от ядрена война. Няколко държави-членки в НАТО вече премахнаха ограниченията, наложени върху използването на оръжия за Киев. Русия предупреди още, че възможността да използва ядрени оръжия срещу Украйна не е блъф.

НАТО чертае алтернативни маршрути за трансфер на американски войски  при война с Русия

НАТО чертае алтернативни маршрути за трансфер на американски войски при война с Русия

Единият от тях минава през България към Румъния