Северноатлантическият алианс (НАТО) спря процедурата за издаване на специални сертификати за сигурност, разрешаващи достъп до класифицирана информация на блока на десет представители на различни правителствени ведомства от Северна Македония. Това съобщи северномакедонската телевизия "24 Вести".

Сред държавните служители, на които е отказан достъп до секретна информация на Алианса, са двама министри от сегашното правителство в Скопие. Техните имена не се разкриват. Списъкът включва и представители от Северна Македония, работещи по договор в Афганистан.

Северна Македония арестува 8 души за тероризъм

Северна Македония арестува 8 души за тероризъм

Иззето е голямо количество оръжие

Стоян Славески, ръководител на дирекция за сигурност и секретна информация в Северна Македония, предположи, че е малко вероятно тези чиновници и служители на компании да имат отказ за достъп до секретна информация на НАТО поради корупция или връзки с престъпни организации.

Основните причини за отказ на достъп до класифицирана информация на НАТО са най-често дългият престой на длъжностно лице в държава, неприятелска към НАТО, както и наличието на редица контакти с лица, които са част от разузнавателната общност, обобщи Стоян Славески.