НАТО обмисля по-трайно увеличаване на броя на войските в Западните Балкани, за да държи напрежението под контрол, каза в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Организацията на Северноатлантическия пакт изпрати стотици допълнителни сили в Косово от Великобритания и Румъния, след като кратка схватка между полиция и въоръжени сърби, укрили се в манастир, превърна тихо село в Северно Косово във военна зона на 24 септември.

"Сега преглеждаме дали трябва да имаме по-постоянно увеличение, за да гарантираме, че ситуацията няма да излезе извън контрол и да избухне нов конфликт в Косово или в по-широкия регион", каза Столтенберг пред репортери по време на посещение в Косово.

Престрелката през септември предизвика нова международна загриженост относно стабилността в Косово, което има етническо албанско мнозинство и обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те често са влизали в сблъсъци с косовската полиция и международните мироопазващи сили, но насилието през септември беше най-сериозното от години.

Мироопазващата мисия на НАТО KFOR, която действа от 1999 г., се състои от над 4500 войници от 27 държави.

НАТО подсилва войските си в Косово и с батальон от България

НАТО подсилва войските си в Косово и с батальон от България

Мярката е в отговор на последното напрежение в страната