В Букурещ продължава двудневната среща на външните министри на НАТО. През втория ден участниците ще обсъдят ситуацията в съседните на Русия страни, където продължаващата война, недостигът на енергийни ресурси и поскъпването на живота могат да доведат до дестабилизация, информира руската служба на Би Би Си.

Европейските лидери предупреждават, че страните от Южна и Източна Европа, които искат да се присъединят към ЕС и НАТО, могат да загубят търпение и да попаднат в сферата на влияние на Русия и Китай, като това важи особено за балканските страни.

"Стабилността на Западните Балкани е много важна за мира. Трябва да спрем Русия в този регион, имаме нужда от повече Европа", каза италианският външен министър Антонио Таяни в сряда.

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович, която беше поканена на срещата, въпреки че страната й все още не е член на НАТО, каза, че е загрижена за намеренията на Русия спрямо Босна.

"Имало е и има в правителството лобисти за руските интереси. Разцеплението в страната е много голямо", каза тя.

Изборите в Босна и Херцеговина затвърдиха етническото разделение

Изборите в Босна и Херцеговина затвърдиха етническото разделение

Нова ключова намеса на Върховния представител

Естонският външен министър Урмас Рейнсалу също говори в началото на втория ден от срещата и каза, че след края на войната Русия не трябва да има и най-малката възможност да налага условия за сигурност на съседните страни и да им диктува как да живеят.

Участниците в срещата ще обсъдят и механизми за отказ от руски енергийни ресурси и как да не изпаднат в зависимост от Китай.

Държавите-членки на НАТО подновиха във вторник подкрепата си за Украйна, като обещаха да "увеличат допълнително" политическата и практическа помощ и да я поддържат "толкова дълго, колкото е необходимо", съобщава АП.

На среща на върха в Букурещ те също така обещаха да помогнат на Украйна в ремонта на енергийната инфраструктура и защитата на гражданите от руски ракетни атаки.

Обещанията за подкрепа в столицата на Румъния, Букурещ, дойдоха, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с външните министри на НАТО във вторник, за да събере спешно необходимата подкрепа, насочена към гарантиране, че Москва няма да успее да победи Украйна, докато бомбардира жизненоважна енергийна инфраструктура.

"Вратата на НАТО е отворена", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, преди да председателства срещата.

Медведев заплаши НАТО с руски удари, ако даде "Пейтриът" на Украйна

Медведев заплаши НАТО с руски удари, ако даде "Пейтриът" на Украйна

"Незабавно ще станат легитимна цел"