Държавите-членки на НАТО подновиха във вторник подкрепата си за Украйна, като обещаха да "увеличат допълнително" политическата и практическа помощ и да я поддържат "толкова дълго, колкото е необходимо", съобщава АП.

На среща на върха в Букурещ те също така обещаха да помогнат на Украйна в ремонта на енергийната инфраструктура и защитата на гражданите от руски ракетни атаки.

Обещанията за подкрепа в столицата на Румъния, Букурещ, дойдоха, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с външните министри на НАТО във вторник, за да събере спешно необходимата подкрепа, насочена към гарантиране, че Москва няма да успее да победи Украйна, докато бомбардира жизненоважна енергийна инфраструктура.

"Вратата на НАТО е отворена", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, преди да председателства срещата.

"Русия няма право на вето" върху страните, които се присъединяват, каза той във връзка със скорошното влизане на Северна Македония и Черна гора в алианса за сигурност. Той каза, че руският президент Владимир Путин "скоро ще приеме, че Финландия и Швеция ще са членове на НАТО". Скандинавските съседи кандидатстваха за членство през април, загрижени, че Русия може да ги е набелязала за следващи жертви.

"Ние стоим зад това и по отношение на членството на Украйна", каза бившият норвежки премиер.

По същество Столтенберг повтори обет, даден от лидерите на НАТО в Букурещ през 2008 г. - в същия дворец на парламента, където външните министри се срещат тази седмица - че Украйна, а също и Грузия, ще се присъединят към алианса един ден.

"Президентът Путин не може да откаже на суверенните нации да вземат свои собствени суверенни решения, които не са заплаха за Русия", каза Столтенберг. "Мисля, че това, от което се страхува, са демокрацията и свободата и това е основното предизвикателство за него."

Освен непосредствените нужди на Украйна, НАТО иска да види как може да помогне на страната в по-дългосрочен план, като обнови оборудването си от съветската ера до съвременните стандарти на алианса и осигури повече военно обучение. Това ще помогне на Украйна да се присъедини по-бързо към НАТО в годините след края на войната.

Словашкият външен министър Растислав Кацер каза, че съюзниците трябва да помогнат на Украйна, така че "преходът към пълноправно членство да бъде много плавен и лесен", след като и НАТО, и Киев са готови за преговори за присъединяване.

Въпреки това Украйна няма да влезе в НАТО скоро. След като Кримският полуостров е анексиран, а руските войски и промосковските сепаратисти държат части от юг и изток, не е ясно как изобщо ще изглеждат границите на Украйна.

Много от 30-те съюзници на НАТО смятат, че фокусът сега трябва да бъде единствено върху победата над Русия, а Столтенберг подчерта, че всеки опит за придвижване напред към членството може да ги раздели.

"Ние сме в разгара на война и следователно не трябва да правим нищо, което може да подкопае единството на съюзниците, за да предоставим военна, хуманитарна и финансова подкрепа на Украйна, защото трябва да попречим на президента Путин да спечели", каза той.

Някои министри обещаха военна подкрепа за Украйна, други за финансова и несмъртоносна помощ. Словакия съобщи, че предоставя на Украйна 30 бронетранспортьора и още артилерия.

По време на двудневната среща Блинкън ще обяви значителна помощ от САЩ за енергийната мрежа на Украйна, казаха американски служители. Украинската мрежа е опустошена в цялата страна от началото на октомври от целенасочени руски удари, в това, което американските официални лица наричат ​​руска кампания за превръщане в оръжие на идващия зимен студ.

Външният министър на Естония Урмас Рейнсалу отиде крачка по-далеч от повечето, като призова своите партньори от НАТО да обещаят 1 процент от техния БВП за Украйна във военна подкрепа, заявявайки, че това ще доведе до стратегическа разлика.

Повечето съюзници от НАТО обаче се борят да изразходват 2 процента от БВП за собствените си бюджети за отбрана.

Във вторник вечерта министрите ще проведат работна вечеря с украинския си колега Дмитро Кулеба.

Външните министри на кандидатите за НАТО Финландия и Швеция се включват в преговорите. НАТО няма търпение да добави двете северни нации към отбранителните сили, в зищита срещи Русия. Турция и Унгария се въздържат засега да ратифицират молбите за членство. Останалите 28 държави членки вече го направиха.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом вярва, че страната му е на път да удовлетвори исканията на Турция, заедно с Финландия, в преговорите по меморандум за разбирателство, съдържащ условия, които Анкара иска от тях да изпълнят."Всичко се свежда до диалог. Вярваме, че вървим по стабилен път към постигане на всички условия, заложени в меморандума", каза той.

В Букурещ започна срещата на НАТО

В Букурещ започна срещата на НАТО

Украйна е главната тема

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова НАТО във вторник да предостави обещаната военна подкрепа и оборудване с по-бързи темпове, особено системи за противовъздушна отбрана, които биха помогнали на страната да се защити от ракетни удари и да преодолее зимата.

Кулеба подчерта, че страната в момента няма противовъздушни ракетни системи "Пейтриът", както и трансформатори за осигуряване на енергийната мрежа.

Към Кулеба се присъедини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който повтори, че работата в тясно сътрудничество с Украйна на фона на инвазията на Русия остава стратегически интерес на алианса, тъй като победата на Москва във войната ще направи света "по-опасно и уязвимо място".

Столтенберг изрази загриженост относно последните руски удари по украински градове и критична инфраструктура, настоявайки, че Владимир Путин опитва да изпозлва зимата, за да спечели войната.

Столтенберг и Кулеба разговаряха с пресата след първия ден от срещата на Северноатлантическия съвет на външните министри в Букурещ. Дискусиите се провеждат днес и утре в румънската столица.

Подоляк за доставките на оръжия: Никоя блестяща реч няма да каже повече от конкретните действия

Подоляк за доставките на оръжия: Никоя блестяща реч няма да каже повече от конкретните действия

Киев иска ракети "Пейтриът", самолети F-16 и танкове "Леопард"