НАТО ще предприеме нова инициатива за общи стандарти за боеприпаси, заяви високопоставен служител на Алианса. Целта е да се намалят разходите и да се подобри оперативната съвместимост на бойното поле, като се извличат поуки от войната на Русия срещу Украйна, предава "Ройтерс".

Министрите на отбраната на НАТО, които се събират в Брюксел в четвъртък и петък, са готови да възложат на новия генерален секретар Марк Рюте да излезе с предложения за това как да се модернизира целият процес на стандартизация, каза служителят, който говори при условие за анонимност.

Висши военни осъдиха отстъплението на НАТО по отношение на стандартизацията през последните десетилетия и го приписаха на отбранителен пазар, който се сви драстично след края на Студената война, когато страните от НАТО изразходваха 3%-6% от БВП за военните.

Западните нации се борят да увеличат производството на решаващи за битката боеприпаси като артилерийски снаряди, тъй като Украйна, понякога изстрелвайки хиляди патрони на ден, изгаря доставките много по-бързо, отколкото съюзниците могат да ги произведат.

Въпреки че има стандарт на НАТО за артилерийски боеприпаси, прилагането му е доброволно и липсата на придържане разпокъса пазара и затрудни потока от доставки, тъй като 14 държави от НАТО си запазиха правото да се отклонят.

Различните 155-милиметрови снаряди все още могат да се използват във всички гаубици, но операторите трябва да въведат спецификацията на снарядите, когато ги зареждат в оръжието, или рискуват да пропуснат цели с до 50 или 60 метра, според артилерийски експерти .

Но таблиците за стрелба - документи, предназначени да осигурят техническите спецификации - бяха пренебрегнати в продължение на дълъг период от време. НАТО казва, че вече е близо до решаването на този проблем.

Освен инициативата на Рюте, около 10 съюзници, включително Великобритания, Германия и САЩ, ще подпишат в четвъртък писмо за намерение за напредък по-специално на стандартизацията на артилерийските боеприпаси, каза служителят на НАТО.

Украйна се надява на покана за НАТО, преди Байдън да напусне Белия дом

Украйна се надява на покана за НАТО, преди Байдън да напусне Белия дом

Според Киев това ще е силен политически сигнал