Украйна иска покана за членство в НАТО, преди Джо Байдън да напусне Белия дом, съобщава "Ройтерс".

Според посланика на Киев в Алианса Наталия Галибаренко това би било подходящо наследство за президента на САЩ.

"Нашата идея е, че даването на покана на Украйна в този момент е политически сигнал", заяви тя.

"Искрено вярваме, че това може да бъде част от наследството на настоящата американска администрация", посочи Галибаренко.

Президентските избори в САЩ следващия месец създават голяма несигурност за Киев, тъй като Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ на Украйна за войната ѝ срещу Русия.

Вицепрезидентът на Демократическата партия Камала Харис сигнализира за продължаваща подкрепа за Украйна, но не уточни нивото на тази подкрепа. Бившият президент републиканец Доналд Тръмп пък не е давал ясна заявка как ще подходи към войната.

Еманюел Тод: НАТО ще се разпадне, ако Украйна загуби

Еманюел Тод: НАТО ще се разпадне, ако Украйна загуби

Книгата му "Поражение на Запада" предизвика поредица от критики срещу френския антрополог, обвиняван от десетилетие в пропутински позиции

Членството в НАТО би направило Украйна част от пакта за взаимна отбрана на водения от САЩ Алианс. Това означава, че атака срещу един член се счита за атака срещу всички, въпреки че процесът на присъединяване може да отнеме години за адаптиране към стандартите на НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски даде ясно да се разбере през последните седмици, че счита ранната покана в НАТО за част от своя "план за победа".

Галибаренко разясни причините за натиска на Киев. Тя твърди, че покана ще премахне основната ябълка на раздора между Киев и Москва.

Русия посочва потенциалното членство на Украйна в НАТО, за да оправдае войната, а Украйна настоява, че трябва да се присъедини към Алианса, за да се защити от бъдеща руска агресия.

"Ако кажем, че поканата е налице, за Руската федерация това би било като окончателна присъда -това е, повече не можете да вдигате залозите, използвайки тази тема", посочи Галибаренко.

Харис не казва подкрепя ли Украйна за НАТО

Харис не казва подкрепя ли Украйна за НАТО

Но иска Киев на масата за преговори за мир

НАТО обяви, че Украйна ще се присъедини към неговите редици и пътят на страната към Алианса е необратим. Военният съюз обаче посочи, че Киев не може да стане член, докато е във война, и отказа да определи график за присъединяване.

Повечето страни членки на НАТО, включително неговата преобладаваща сила - Съединените щати, не са показали желание да отправят покана за членство на Украйна на този етап.

Високопоставен служител на правителството на САЩ, миналата седмица съобщи, че няма промяна в позицията на Вашингтон.

Галибаренко поясни, че Киев не настоява за незабавно започване на преговори за членство, но официална покана сега би изпратила силно послание.

Попитана кога Украйна би искала да получи поканата, тя отвърна: "Колкото по-скоро, толкова по-добре".

НАТО обеща на Украйна членство, но не сега

НАТО обеща на Украйна членство, но не сега

Алиансът ще обучава украинската армия