НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността и отбраната в редица страни от Близкия изток, Северна Африка и региона на Сахел.

Това разкри агенция EFE. Тя се позова на източници от НАТО.

Според тях група експерти е изготвила съответната препоръка по искане на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Очаква се въпросът да бъде разгледан от НАТО по-късно през май, а инициативата може да бъде окончателно одобрена на срещата на върха на Алианса през юли във Вашингтон.

Според източниците целта на стратегията е "да допринесе за световния мир чрез сътрудничество с партньори извън географската зона на НАТО".

Според източниците се предлага да се създадат мисии, подобни на тези, които НАТО има в момента в Ирак.

EFE обяснява, позовавайки се на източниците, че ако инициативата бъде осъществена, тя ще даде тласък на политическия диалог на НАТО с редица държави.

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Шефът на финландската армия призова за единство

Освен това авторите на инициативата се надяват, че мисиите ще позволят да се повлияе на начина, по който населението на страните от Близкия изток и Африка възприема Северноатлантическия алианс.

"Става дума и за противодействие на антизападната реторика от страна на Русия и редица държави на юг от НАТО", пише EFE.

На 16 май Военният комитет на НАТО обсъжда помощта за Киев

На 16 май Военният комитет на НАТО обсъжда помощта за Киев

Адмирал Роб Бауер ще председателства форума

В момента в Ирак е разположена консултативна мисия на НАТО.

Според Алианса тя има за цел да "помогне за укрепването на иракските институции за сигурност и иракските сили, така че те самите да могат да предотвратят завръщането на "Ислямска държава" и тероризма, но и да изградят стабилни институции в Ирак.

Мисията на Алианса беше създадена през 2018 г.