Военният комитет на НАТО на ниво началници на генерални щабове ще заседава в Брюксел на 16 май. Това съобщи в понеделник пресслужбата на централата на Северноатлантическия алианс, цитирана от АФП.

На първото заседание военните командири на НАТО ще се срещнат с украинския си колега във формат Съвет НАТО-Украйна, за да обсъдят по-нататъшната подкрепа за Украйна от страна на Алианса и съюзническите държави.

На първото заседание ще присъства генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На втората сесия върховният главнокомандващ на съюзническите сили в Европа генерал Кристофър Каволи ще информира началниците на генералните щабове за изпълнението и осъществимостта на плановете за възпиране и отбрана, приети на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли 2023 г.

Ще се проведат и по-широки дискусии по въпросите на сигурността, интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана, отбранителните промишлени способности, се казва в изявление на щаба на НАТО.

Върховният главнокомандващ на НАТО по трансформацията на обединените сили генерал Филип Лавин ще ръководи третата сесия, която ще се съсредоточи върху изпълнението на Концепцията за многодоменни операции и Програмата за развитие на бойните действия, която е план за военна трансформация на НАТО за следващите двадесет години.

Русия няма нито геополитически, нито военен интерес да напада НАТО

Русия няма нито геополитически, нито военен интерес да напада НАТО

"Не ние отидохме при тях - те дойдоха при нас. Това показва, че не можем да вярваме на западняците", обобщи Шойгу

Ще бъдат проведени и дискусии относно хармонизирането на операциите и отбранителното планиране.

Заседанието ще бъде председателствано от адмирал Роб Бауер, ръководител на Военния комитет на НАТО.