Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че външни опити за манипулиране на национални избори не могат да бъдат толерирани, като предупреждението му идва на фона на разразилия се скандал заради твърденията, че намесата на Русия е помогнала на Доналд Тръмп да спечели надпреварата за Белия дом, съобщава "Франс прес".

"Всеки опит за намеса в, за повлияване на национални избори отвън е неприемлив", коментирал Столтенберг, след като бил запитан за твърденията за руските кибер и хакерски атаки по време на предизборната президентска кампания в САЩ през миналата година.

Тръмп многократно смъмри американските спецслужби заради твърденията им, че руският президент Владимир Путин лично е одобрил киберофанзивата, за да му помогне да победи Хилари Клинтън.

В сряда новоизбраният президент, чиято линия към Русия е далеч по-мека в сравнение с тази на Клинтън, призна, че Москва може да се е месила в американските избори, но той безцеремонно отхвърли всякакво предположение, че негови съветници са се споразумели с Кремъл да спечели вота.

Русия стои зад хакерските атаки, призна Тръмп
Обновена

Русия стои зад хакерските атаки, призна Тръмп

Тръмп даде първата пресконференция от юли 2016 г.

Русия отхвърли обвиненията.

Столтенберг настоя, че опасността е реална, добавяйки, че оглавяваният от САЩ западен военен алианс бил "разтревожен" относно киберсигурността и видял доклади за подобни атаки срещу "много съюзници от НАТО".

"Ето защо НАТО се съсредоточи върху киберотбраната... киберсигурността е най-важният въпрос в дневния ни ред", изтъкна шефът на алианса след среща с премиера на Нова Зеландия Бил Инглиш в централата на НАТО в Брюксел.