НАТО отлага планирани обсъждания с Украйна относно противоракетната отбрана, след като това би могло да влоши отношенията с Русия, съобщават американски медии.

Уточнява се, че дипломати на НАТО понастоящем обсъждат начини за разширяване на диалога с Русия, след като американският президент Доналд Тръмп многократно изрази желание да изгради по-добри отношения с Москва.

"Има известна политическа чувствителност в ангажираността с Украйна, защото очевидно това би могло до предизвика една свръхреакция от руснаците", коментирал дипломат от НАТО пред в. "Уолстрийт джърнал".

Няколко дипломати са казали пред изданието, че "предпазлив подход" към въпроса с обсъждането на противоракетната отбрана с Украйна може да предотврати допълнително влошаване на отношенията между НАТО и Русия.

Въпреки това източник от НАТО изтъкнал пред американския вестник, че прекъсването на планираните обсъждания не означава, че бъдещите преговори с Украйна по въпроса са напълно преустановени.

Практическото сътрудничество между НАТО и Русия беше прекратено през 2014 г., когато Западът обвини Русия, че взима участие в конфликта в Украйна и не призна анексирането на Крим.

Въпреки прекратяването на практическото сътрудничество, Съветът НАТО-Русия, платформа за консултации по въпросите на сигурността и прякото сътрудничество в различни области, проведе няколко заседания.

Русия многократно изрази тревога във връзка със струпването на сили на НАТО близо до западните ѝ граници в последно време.