Шведските въоръжени сили се присъединиха към НАТО за учения в понеделник, като предоставиха войски, хеликоптери и бойни самолети, докато алиансът провежда най-големия набор от военни учения от края на Студената война, предава "Ройтерс".

Швеция е готова да се присъедини към НАТО, вероятно до дни, след като получи окончателната неизпълнена ратификация миналата седмица.

Ученията - включващи над 20 000 войници от повече от 10 държави - се провеждат в далечния север, който се трансформира от присъединяването на Швеция и Финландия, които обърнаха гръб на дългите истории на необвързаност, след като Русия нахлу в Украйна преди две години.

В Бодьо, Северна Норвегия, американски и норвежки F-35 се присъединиха към финландски F-18 и шведски изтребители Gripen, летящи ниско в небето над военната база Camp Bodin, част от първия тест на съвместен скандинавски център за въздушни операции, ключова част от бормашините.

"Новата концепция сега е, че се опитваме да се интегрираме още повече и това е възможно поради новото членство в НАТО на Финландия и скорошното членство на Швеция в НАТО", каза генерал-майор Ролф Фоланд, началник на ВВС на Норвегия и ръководител на новия център.

"Тогава последната пречка за пълната интеграция е премахната и това ни позволява да можем да работим като една въздушна сила в мирно време, криза и война."

Повече от 300 офицери и специалисти работят за координиране и контрол на самолетите, участващи в ученията, като около половината от тях временно работят от лагер Бодин.

Ученията в далечния север на Норвегия, Швеция и Финландия са част от всеобхватните учения на алианса Steadfast Defender 2024, които репетират как американските войски могат да подсилят европейските съюзници на източния фланг на НАТО и да подложат на изпитание нови планове за регионална отбрана.

Около 90 000 войници трябва да се присъединят към по-широките учения на НАТО, които продължават през май и включват повече от 50 кораба, както и самолети, танкове и други бронирани превозни средства.

Швеция, Норвегия, Финландия и Дания се споразумяха миналата година да започнат създаването на единна северна въздушна отбрана, насочена към противодействие на нарастващата заплаха от Русия.

Интегрирането на скандинавските военновъздушни сили ще създаде регионален флот от около 250 изтребителя, равен на този на военна сила като Великобритания, предлагайки надеждно възпиране срещу евентуални нападатели.

Швеция, която не е била във война от два века, се доближава все повече до НАТО през последните десетилетия - отчасти защото собствената й армия беше намалена след разпадането на Съветския съюз - като участва в мисии на места като Либия.

Сред силните страни на Швеция са флотът от Gripens, издръжлив изтребител, който може да бъде подготвен за нови мисии минути след кацане и да оперира от малки временни писти, способност, която предизвиква интерес сред съюзниците.

Въоръжените сили на Швеция може да са изправени пред перспективата да се присъединят към НАТО, преди да приключат настоящите учения. "Имам готова бутилка шампанско, когато членството бъде предоставено", каза началникът на норвежките военновъздушни сили Фоланд.

Шойгу: Русия укрепва военните сили на север и на запад в отговор на НАТО

Шойгу: Русия укрепва военните сили на север и на запад в отговор на НАТО

Тази седмица НАТО провежда военно учение с 20 000 войници в Норвегия, Финландия и Швеция