Председателят на унгарския парламент Ласло Ковер подписа ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО, съобщава "Ройтерс".

След това той препрати законодателството в кабинета на президента за обнародване.

На 26 февруари унгарските депутати одобриха присъединяването на Швеция към НАТО. С това бе преодоляно последното препятствие пред историческата стъпка на скандинавската страна, чийто неутралитет продължи през двете световни войни и Студената война.

Гласуването в Унгария сложи край на месеци забавяне на членството на Швеция в Алианса и се случи след посещението на шведския премиер Улф Кристершон, по време на което двете страни сключиха оръжейна сделка.

Унгария най-накрая ратифицира членството на Швеция в НАТО

Унгария най-накрая ратифицира членството на Швеция в НАТО

"За" гласуваха 188 депутати

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан беше изправено пред натиск от страна на съюзниците от НАТО да се подчини и да подпечата присъединяването на Швеция към военния съюз. Сега президентът на Унгария трябва да обнародва законодателството в рамките на пет дни.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО след нахлуването на руските сили в Украйна преди две години.

Унгария беше единствената страна членка на НАТО, която не бе одобрила молбата на скандинавската страна за присъединяване към Алианса - процес, който изисква подкрепата на всички членове. Това влоши отношенията ѝ със Съединените щати и предизвиква безпокойство сред съюзниците.

Унгария и Швеция задълбочават военното си сътрудничество

Унгария и Швеция задълбочават военното си сътрудничество

Двете страни подписват договор за отбранителната промишленост