Въпросът за присъединяване към НАТО е на върха на дневния ред тази седмица във Финландия и Швеция, където руската инвазия в Украйна сложи край на дългогодишното убеждение, че оставането извън военния алианс е най-добрият начин да се избегнат проблеми с Москва, предава АП.

Ако президентът на Финландия и управляващите социалдемократи в двете страни подкрепят присъединяването към Северноатлантическия алианс през следващите няколко дни, НАТО скоро може да добави две нови членки "на една крачка" от Русия.

"Присъединяването към НАТО е най-добрият вариант за Финландия да гарантира националната си сигурност," заяви във вторник комисията по отбрана на финландския парламент - част от процедурата преди официалното решение на Финландия дали да се присъедини или не към Западния отбранителен съюз през следващите дни.

"Членството на Финландия в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) би увеличило значително възпиращия фактор тя да стане мишена на руска агресия," заключи в изявление Комисията по отбраната.

Швеция избягва военни съюзи повече от 200 години, докато Финландия прие неутралитет, след като беше победена от Съветския съюз през Втората световна война, припомня американската агенция.

Членството в НАТО досега изобщо не беше обмисляно сериозно в Стокхолм и Хелзинки, докато руските сили не нападнаха Украйна на 24 февруари. На практика за една нощ разговорът в двете столици се измести от "Защо да се присъединим?" до "Колко време отнема (присъединяването)?"

Наред с твърдата украинска съпротива и широкообхватните западни санкции, това е един от най-значимите начини, по които инвазията изглежда сработи срещу руския президент Владимир Путин - ако Финландия и Швеция се присъединят към Алианса, Русия ще се окаже напълно заобиколена от страните от НАТО в Балтийско море и Арктика.

Politico: САЩ, Великобритания и източноевропейските членове са бъдещето на европейската сигурност

Politico: САЩ, Великобритания и източноевропейските членове са бъдещето на европейската сигурност

Англосферата спасява Украйна и защитава европейската демокрация, докато ЕС спасява себе си

Финландският президент Саули Ниинисто, западният лидер, който изглежда имаше най-добри отношения с Путин преди войната в Украйна, се очаква да обяви позицията си относно членството в НАТО в четвъртък. Управляващите социалдемократически партии в двете страни трябва да представят позициите си този уикенд.

Ако отговорът им е "да", тогава ще има стабилни мнозинства в двата парламента за членство в НАТО, което ще проправи пътя официалните процедури за кандидатстване да започнат веднага.

Финландските социалдемократи, водени от премиера Сана Марин, вероятно ще се присъединят към други партии във Финландия, за да одобрят кандидатурата за НАТО. Ситуацията в Швеция не е толкова ясна.

Шведските социалдемократи винаги са били твърдо отдадени на необвързаността, но лидерът на партията и министър-председател Магдалена Андершон каза, че има ясна граница "преди и след 24 февруари".

Женската фракция на партията, водена от министъра на климата и околната среда Аника Страндхол, обаче излезе срещу членството в НАТО.

"Вярваме, че нашите интереси се обслужват най-добре, ако сме военно необвързани", каза Страндхол пред шведската телевизия TV4. "Традиционно Швеция е силен глас за мира и разоръжаването.

Нито Финландия, нито Швеция планират референдум, опасявайки се, че той може да стане основна цел на руска намеса.

Швеция и Финландия потърсиха — и получиха — гаранции за подкрепа от САЩ и други членове на НАТО в периода на кандидатстване, ако поискат членство.

И двете страни смятат, че биха били уязвими междувременно, преди да бъдат обхванати от гаранциите за сигурност на Алианса "един за всички, всички за един".

Кремъл предупреди за "военни и политически последици", ако двете страни решат да се присъединят към НАТО.

Дмитрий Медведев, бившият руски президент, който е заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, заяви миналия месец, че това ще принуди Москва да засили военното си присъствие в Балтийския регион.

Анализаторите обаче казват, че военни действия срещу скандинавските страни изглеждат малко вероятни, като се има предвид ситуацията, в която са "затънали" руските сили в Украйна.

Много от руските войски, които по принцип са разположени близо до 1300-километровата граница с Финландия, са изпратени в Украйна и са претърпели "значителни загуби" там, каза финландският дипломат Хели Хаутала.

Тя добави, че потенциалните руски контрамерки могат да включват преместване на оръжейни системи по-близо до Финландия, кампании за дезинформация, кибератаки, икономически контрамерки и насочване на мигранстки потоци към руско-финландската граница, подобно на това, което се случи на границата на Полша с Беларус миналата година.

Има признаци, че Русия вече е насочила фокуса си върху Швеция и Финландия, като през последните седмици бяха съобщени няколко нарушения на въздушното пространство от руски военни самолети и кампания в Москва с плакати, изобразяващи известни шведи като симпатизанти на нацистите. Путин използва подобна тактика срещу лидерите на Украйна, преди да започне своята "специална военна операция".

След като бяха твърдо против членството в продължение на десетилетия, общественото мнение и в двете страни се промени бързо тази година. Анкети показват, че повече от 70% от финландците и около 50% от шведите вече подкрепят присъединяването.

Четири жени срещу Путин

Четири жени срещу Путин

Силните жени от Севера намират ясни думи срещу Путин и дават ясна заявка, че не възнамеряват да се огънат пред агресията на Русия

Шокиращите сцени, разиграващи се в Украйна, накараха финландците да направят извода, че "това може да им се случи", каза Чарли Салоний-Пастернак, изследовател от финландския институт по международни въпроси.

По време на Студената война Финландия стои далеч от НАТО, за да избегне провокиране на Съветския съюз, докато Швеция пази своя неутралитет, датиращ от края на Наполеоновите войни. Но и двете страни изградиха стабилни въоръжени сили, базирани на наборна служба, за да противодействат на евентуална съветска заплаха. Швеция дори имаше програма за ядрени оръжия, но се отказа от нея още през 60-те години на миналия век.

Тъй като военната мощ на Русия намалява през 90-те години на миналия век, Финландия запази бдителност, докато Швеция, смятайки, че конфликтът с Русия е все по-малко вероятен, съкрати военните си сили и измести фокуса си от териториална отбрана към мироопазващи мисии в далечни конфликтни зони.

Анексирането на Крим от Русия през 2014 г. накара шведите да преоценят ситуацията със сигурността. Те отново въведоха наборната военна служба и започнаха да възстановяват отбранителни способности, включително на стратегически важния остров Готланд в Балтийско море.

Анализатори от отбраната твърдят, че Финландия и Швеция разполагат с модерни и компетентни въоръжени сили, които значително биха засилили способностите на НАТО в Северна Европа. Финландските и шведските сили провеждат толкова много съвместни учения с НАТО, че по същество са оперативно съвместими.

Добавянето на нови членове обикновено отнема месеци, тъй като тези решения трябва да бъдат ратифицирани от всичките 30 членки на НАТО. Но в случая на Финландия и Швеция процесът на присъединяване може да бъде осъществен "до няколко седмици", според служител на НАТО, койте е пожелал да остане анонимен.

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Ако двете страни кандидатстват за членство