НАТО започна най-мащабното военновъздушно учение в историята си, съобщава "Франс прес".

Поредицата от въздушни маневри, координирани от Германия, имат за цел да покажат силата и единството на военния съюз на фона на войната в Украйна.

Учението Air Defender 23 ще продължи до 23 юни, като в него ще вземат участие около 250 военни самолета от 25 страни членки на НАТО и държави партньори, като Япония и Швеция.

До 10 000 военни ще се включат в ученията, целящи укрепване на оперативната съвместимост и отбраната срещу дронове и крилати ракети в случай на атака срещу градове, летища или пристанища, разположени на територията на НАТО.

Учението е проектирано през 2018 г., отчасти в отговор на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., въпреки че не е конкретно насочено към "никого", уточни началникът на германските военновъздушни сили генерал-лейтенант Инго Герхарц.

Германия  домакин на най-голямото учение на въздушни сили в историята на НАТО

Германия домакин на най-голямото учение на въздушни сили в историята на НАТО

Учението "Air Defender 23" ще събере 10 000 участници и 250 самолета от 25 държави

Той подчерта, че НАТО има готовност да защитава "всеки сантиметър" от своята територия, но посочи, че няма да бъдат извършвани полети по посока на Калининград - руския анклав, граничещ с членките на НАТО Полша и Литва.

"Ние сме отбранителен съюз и това учение е планирано като такова", увери генералът.

Независимо от това маневрите ще имат за цел да изпратят послание към Русия, по думи на посланика на САЩ в Германия Ейми Гутман.

Войната на Русия срещу Украйна стимулира водения от САЩ военен съюз, създаден преди близо 75 години, за да се противопостави на Съветския съюз.

Германия планира голямо ВВС учение за лятото

Германия планира голямо ВВС учение за лятото

В него ще вземат участие изтребители от НАТО

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна.

Герхарц отбеляза, че много пилоти ще работят заедно за първи път.

Става въпрос за поддържане на старите взаимоотношения, които имаме, но и за изграждане на нови такива, обясни той.

В мащабното учение ще се включи и България. По данни на Министерството ни на отбраната, цитирано от БГНЕС, четирима български офицери по планирането ще бъдат част от щаба. Страната ни обаче няма да се включи с техника.