САЩ напълно спазват договора за контрол на ядрените оръжия от 1987 г., но той не може да бъде ефективен, ако Русия продължава да го нарушава. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, запитан за решението на Вашингтон да се оттегли от договора, съобщава "Ройтерс".

"Всички съюзници са съгласни, че САЩ спазват изцяло договора ... проблемът е поведението на Русия", изтъкна Столтенберг по време на пресконференция.

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

След като САЩ напускат договора за ядрените сили

По думите му, страните от Северноатлантическия алианс не обмисляли възможността за разполагане на нови ядрени ракети в Европа в отговор на увеличаващия се ракетен потенциал на Русия.

Припомняме, че през уикенда американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора, сключен през 1987 г. между тогавашния американски президент Роналд Рейгън и съветския ръководител Михаил Горбачов. Впоследствие Тръмп се зарече, че САЩ ще увеличават ядрения си арсенал, докато държавите не се вразумят и "не дойдат на себе си".

Путин пред Болтън: Русия не отговаря на неприятелските стъпки на САЩ

Путин пред Болтън: Русия не отговаря на неприятелските стъпки на САЩ

Болтън се срещна с Николай Патрушев, Сергей Лавров и Сергей Шойгу

При вчерашната среща на руския президент Владимир Путин със съветника по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън, Путин заяви, че неприятелските стъпки на САЩ спрямо Русия продължават, въпреки че Москва не им отговаря.