Висш военен служител на НАТО призова в сряда публичните и частните участници на Запада да се подготвят за ера, в която всичко може да се случи по всяко време, включително водене на война, предава "Ройтерс".

"Нуждаем се от военна трансформация на НАТО", каза шефът на Военния комитет на алианса, нидерландският адмирал Роб Бауер, откривайки двудневна среща на началниците на националната отбрана в Брюксел.

Той отбеляза, че в миналото правителствата и компаниите на НАТО са живели в епоха, в която всичко е било изобилно, предвидимо, контролируемо и фокусирано върху ефективността.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. те трябва да настроят мисленето си към "ера, в която всичко може да се случи по всяко време, ера, в която трябва да очакваме неочакваното, ера, в която трябва да се фокусираме върху ефективността, за да да бъдат напълно ефективни", каза той.

Бауер обеща продължаване на помощта на НАТО за Украйна.

"Украйна ще има нашата подкрепа за всеки следващ ден, защото изходът от тази война ще определи съдбата на света", каза той.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Западът се колебае в подкрепата на Киев и опасенията от ескалация на войната с Русия може да удължат битките с години.

Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц укори съюзниците от Европейския съюз за това, което той нарече недостатъчна подкрепа за Киев и ги призова да увеличат усилията си.

В същото време той каза, че е убеден, че блокът ще се съгласи с предложения пакет от помощ от 50 милиарда евро за Киев на предстоящата извънредна среща на върха на 1 февруари. ЕС не успя да постигне съгласие по сделката на срещата на върха на ЕС през декември поради опозиция от Унгария.

Великобритания праща 20 000 военни за учение на НАТО в Европа

Великобритания праща 20 000 военни за учение на НАТО в Европа

Учението Steadfast Defender 24 отбелязва 75-ата годишнина на западния алианс