Великобритания ще ангажира 20 000 военни в голямо учение на НАТО в цяла Европа през първата половина на тази година. Обединеното кралство ще изпрати и военни кораби и изтребители, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Разполагането включва 16 000 войници от британската армия, които ще бъдат базирани в Източна Европа от февруари до юни, ударна група на самолетоносач и щурмови самолети F35B и самолети за наблюдение.

Учението на НАТО Steadfast Defender 24 отбелязва 75-ата годишнина на западния алианс.

"Мога да обявя днес, че Обединеното кралство ще изпрати около 20 000 военнослужещи, за да участват в едно от най-големите разполагания на НАТО от края на Студената война", каза министърът на отбраната Грант Шапс в откъси от реч, която трябва да бъде произнесена по-късно в понеделник в Ланкастър Хауз, публикувана от министерството на отбраната.

Алиансът на НАТО увеличи броя на боеспособните войски, след като руският президент Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна преди почти две години и продължи да подкрепя Киев с военна, икономическа и хуманитарна помощ.

Миналата седмица премиерът Риши Сунак обяви, че Великобритания ще увеличи подкрепата си за Украйна през следващата финансова година до 2,5 милиарда паунда (3,19 милиарда долара), което е увеличение с 200 милиона паунда спрямо предходните две години.

"Билд": НАТО се готви за руска атака по източния си фланг

"Билд": НАТО се готви за руска атака по източния си фланг

Таен документ на германското министерство на отбраната очертава възможните сценарий след февруари