НАТО се готви за голяма руска атака по източния си фланг. Това пише Bild в неделя, позовавайки се на таен документ на германското министерство на отбраната.

Той очертава възможните развития между Русия и НАТО, кулминиращи в разполагането на стотици хиляди войници и предстоящото избухване на война през лятото на 2025 г.

По-специално се посочва, че сценарият започва от февруари 2024 г., когато Русия уж стартира нова вълна от мобилизация и мобилизира още 200 хиляди души в армията. Тогава се предполага, че Кремъл уж ще започне пролетна офанзива в Украйна, която до юни, според сценария от документа, ще отхвърли украинската армия назад.

Срещу Русия в Черно море, САЩ и НАТО трябва да укрепят ВМС мощта на съюзниците

Срещу Русия в Черно море, САЩ и НАТО трябва да укрепят ВМС мощта на съюзниците

САЩ и НАТО трябва да осигурят на България, Румъния и Турция подводници, фрегати и кораби за хеликоптери и дронове, ЕС също може да помогне

Скритата атака на Русия срещу Запада според сценария ще започне през юли и с течение на времето ще става все по-явна. Бендестагът симулира кибератаки и други форми на хибридна война през този период, главно в балтийските държави, както и сблъсъци, които Русия използва като претекст за започване на мащабни учения на своя територия и в Беларус.

Ескалация може да настъпи през октомври, ако Русия прехвърли войски и ракети със среден обсег в Калининград. От декември 2024 г. се очаква изкуствено предизвикан граничен конфликт и "размирици с множество жертви" в района на Сувалкския коридор.

В момент, когато САЩ може да останат без лидер седмици след изборите, Русия, с подкрепата на Беларус, повтаря нахлуването в Украйна от 2014 г. на територията на НАТО. През май 2025 г. НАТО взема решение за мерки за ограничаване; в "Ден X" НАТО прехвърля 300 000 военни, включително 30 000 войници на Бундесвера, на източния фланг.

НАТО обеща подкрепа и милиарди за отбраната на Украйна през 2024 г.

НАТО обеща подкрепа и милиарди за отбраната на Украйна през 2024 г.

Осъди последните атаки срещу украински градове

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви, че войната между Русия и Украйна ще продължи дълго време и вероятно няма да приключи и през 2025 г.

Той отбеляза, че може би сме били твърде пълни с ентусиазъм и оптимизъм в началото на украинската офанзива миналата пролет и призова да се подготвим за продължителна война".