Твърденията, че Русия планира да атакува НАТО, са пълни глупости. Това заяви в понеделник президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от БелТА.

Това отговори той в отговор на журналистически въпрос. По-рано Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че Русия планира да атакува НАТО, след като се справи с Украйна. 

"Това са пълни глупости. Този човек се е разделил със сетивата си. Той няма нищо общо с политиката. Ако беше умен, щеше да измисли как да се разбере с Русия. Защо ще търсим нови проблеми? Всеки би си помислил така, каза Александър Лукашенко. Нуждаем ли се от нова война днес? Трябва да сложим край на това в Украйна. Особено сега, когато ситуацията е добра за нас, а и за тях, тъй като има шанс да запазим Украйна. Аз го виждам така", добави беларуският лидер.

НАТО се притесни, че Путин няма да спре само с Украйна

НАТО се притесни, че Путин няма да спре само с Украйна

Единственият начин за справедливо решение бил Русия да се убеди, че няма да спечели на бойното поле

Тезата, и по-конкретно думите на Джо Байдън, че Русия може да атакува НАТО или страна от НАТО, руският президенти Владимир Путин по-рано през декември определи като "глупости".

"Това са пълни глупости. Мисля, че президентът Байдън разбира това, но използва просто фигура на речта, за да оправдае погрешната си политика в руското направление", посочи Путин в интервю.

Не само Борел и Байдън предупредиха за такава вероятност. 

Съществува "реален риск" руският президентда не спре с Украйна, ако постигне военна победа там, предупреди и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви в публикация в Telegram в понеделник, че ако западните страни решат да създадат военна база в Украйна, Русия ще я атакува.

Коментирайки подготвената Декларация на Европейския съюз за гаранции за сигурност на Украйна, Медведев заяви, че документът позволява на Киев да сключва споразумения с други страни за доставки на оръжие, военно обучение и финансиране на военни програми, както и създаване на военни бази.

"И тук въпросът е как ще тълкуват член 5 от Вашингтонския договор. С други думи, когато Русия нанесе удар по такава база (което неизбежно ще се случи, тъй като персоналът на базата е дошъл нарочно да се бие срещу нас), дали страните от Алианса са готови да отмъстят колективно на страната ни за унищожаването на база, създадена от страна от НАТО?" заключи Медведев.

Генсекът на НАТО: Президентът Путин изгуби Украйна завинаги

Генсекът на НАТО: Президентът Путин изгуби Украйна завинаги

Нямаме никакви индикации, че Путин ще се откаже от опитите си да окупира все повече територии

Беларус е известен съюзник на Русия. По-рано в понеделник стана ясно, че Украйна прекратява споразумението за свободна търговия. Ходът е предприет в резултат на подкрепата на Беларус към Русия във войната ѝ на Москва с Киев.

Според украинското законодателство международните договори и споразумение могат да бъдат прекратени от парламента.

След разпадането на СССР през 1991 г. Беларус стана един от основните търговски партньори на Украйна, доставяйки значителни количества гориво и торове на Киев.