Тезата, и по-конкретно думите на Джо Байдън, че Русия може да атакува НАТО или страна от НАТО, руският президенти Владимир Путин определя като "глупости".

"Това са пълни глупости. Мисля, че президентът Байдън разбира това, но използва просто фигура на речта, за да оправдае погрешната си политика в руското направление", посочва Путин в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин" на Павел Зарубин.

Цялото интервю ще бъде излъчено тази вечер, но руските агенции публикуват цял ден анонси, както и самият водещ на предаването в социалните мрежи. Появата в ефир на президента Владимир Путин е очаквана - през изминалата седмица се проведе традиционната "Пряка линия", след като президентът обяви намерението да се кандидатира за пети мандат.

Владимир Путин е убеден обаче, че позицията на Вашингтон е погрешна, а и изказва съмнение, че САЩ наистина я споделят. "Имайки предвид перспективите за глобално развитие, едва ли САЩ "са толкова заинтересовани, колкото си мислеха преди 20 години, а и както публично заявяват в момента, да нанесат стратегическо поражение на Русия", са точните думи на Путин, които се цитират от Зарубин и ТАСС.

"Не смятам, че това е в националните интереси на самите Съединени щати", отбелязва още руският президент, напълно в стила на руската публична дипломатическа линия да коментират и дават оценка на самите "партньори", изказвайки се от тяхно име.

Не само американският президент Джо Байдън изказва обаче такива притеснения. 

Съществува "реален риск" руският президент Владимир Путин да не спре с Украйна, ако постигне военна победа там, предупреди и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в деня след телевизионното участие на Владимир Путин. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в същия ден призова блока да продължи подкрепата си за Украйна. 

Експерт от НАТО: Русия не се отказала от война с нас

Експерт от НАТО: Русия не се отказала от война с нас

Нова ескалация е близко