Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова в сряда блока да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Нейните забележки преди срещата на върха на европейски лидери са в рязък контраст с критиките на Унгария за предоставянето на повече помощ на Киев.

Унгария се противопоставя на предоставянето на повече финансова помощ на Украйна и заплаши да наложи вето на плановете за придвижване на кандидатурата на Киев за членство в ЕС на среща на върха на лидерите на блока в Брюксел в четвъртък и петък.

Украйна очаква срещата на върха за положителен сигнал за бъдещето си в Европейския съюз и бюджетна помощ, тъй като страната е все по-изтощена от почти две години на война срещу руска инвазия.

"Докато войната продължава, ние трябва да докажем какво означава да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент преди срещата на лидерите.

Европа изоставя Украйна, докато съдбата й виси на косъм

Европа изоставя Украйна, докато съдбата й виси на косъм

С войната в Близкия изток сякаш ЕС и НАТО забравят, че войната в Украйна засяга техните граници

Европейската комисия предложи срещата на върха да вземе решение тази седмица за започване на преговори за членство в ЕС с Украйна, след като тя изпълни четирите неизпълнени условия, посочени по-рано, за да подкрепи надеждите на Киев за ЕС. Фон дер Лайен предположи, че това може да се случи през март.

Фон дер Лайен каза в сряда, че законите, приети от Украйна миналата седмица - включително за националните малцинства, въпрос, повдигнат от Унгария - изчистват три от оставащите задачи, което означава, че само една липсва: нов закон за лобирането за овладяване на олигарсите.

Докато представители на ЕС и Будапеща казват, че може да заобиколят съпротивата на Унгария срещу предложението да се дадат на Украйна 50 милиарда евро икономическа помощ до 2027 г., напредъкът в европейските стремежи на Украйна изисква единодушна подкрепа от всички 27 държави от блока.

Доверието в САЩ е в същината на дебата за финансирането на Украйна

Доверието в САЩ е в същината на дебата за финансирането на Украйна

"Целият свят наблюдава какво правим", каза Байдън във вторник. "Така че нека им покажем кои сме."