Съществува "реален риск" руският президент Владимир Путин да не спре с Украйна, ако постигне военна победа там. За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Франс прес".

Той подчерта, че тази перспектива е причината съюзниците на Украйна в Алианса да продължат да оказват военна подкрепа на Киев.

"Ако Путин победи в Украйна, има реален риск неговата агресия да не свърши дотук. Нашата подкрепа не е благотворителност. Това е инвестиция в нашата сигурност", категоричен бе Столтенберг.

"Единственият начин да постигнем справедливо и трайно решение е да убедим президента Путин, че те няма да спечелят на бойното поле", продължи той.

Кога ще има мир? Според Путин - когато Русия изпълни целите си в Украйна

Кога ще има мир? Според Путин - когато Русия изпълни целите си в Украйна

Денацификацията остава като мотив, аргумент и план

"И единственият начин да се гарантира, че президентът Путин осъзнава, че не печели на бойното поле, е да продължим да подкрепяме Украйна".

Изказването на генералния секретар на НАТО идва в момент, когато подкрепата за по-нататъшна помощ за Украйна се разколеба в Съединените щати и Европейския съюз заради вътрешнополитически маневри.

Опозиционните републиканци в САЩ се противопоставят на предоставянето на повече военна помощ, а в ЕС Унгария задържа одобрението на помощен пакет в размер на 50 милиарда евро за стабилизиране на засегнатите от войната финанси на Украйна през следващите три години.

Урсула фон дер Лайен: Подкрепете Украйна колкото е необходимо

Урсула фон дер Лайен: Подкрепете Украйна колкото е необходимо

Нейните забележки преди срещата на върха на ключови европейски лидери

Лидерите на страните от ЕС днес се събраха в Брюксел за среща на върха, на която помощта за Киев и кандидатурата на Украйна един ден да се присъедини към блока бяха основните въпроси.

Предупреждението на Столтенберг идва в същия момент, когато Путин обяви, че войските му напредват в по-голямата част от фронтовата линия в Украйна.

"Положението на нашите войски се подобрява навсякъде", заяви руският лидер по време на пресконференция в Москва.

Въпреки че получи оръжия и боеприпаси от своите съюзници, през последните няколко месеца Украйна не успя да направи значителен пробив срещу добре укрепените руски позиции.