Генералният секретар на НАТО Андрес фог Расмусен призова към реформи в системата за сигурност на Алианса.

По думите на генералния секретар, НАТО не може ефективно на отговори на съвременните изисквания в сферата на сигурността без активното участие или сътрудничество с други важни играчи на международната политическа сцена.

Затова и в словото си пред Международната конференция в Мюнхен, Расмусен призова съюзниците да разширят контактите си с такива страни като Китай, Индия и Пакистан.

"Безопасността в границите на НАТО в момента зависи от активното взаимодействиес другите участници, които са отвъд пределите на Алианса", заявява Расмусен и обяснява:

"В епохата на глобализация нашата сигурност преминава през териториалните граници. Ние сме длъжни на трансформираме своята системата за сигурност и на по-високо ниво да съвместим алианса с по-широка система.".

В словото си Андрес фог Расмусен призовава от своя страна Китай, Русия и Индия да вземат по-голямо участие в международни мисии като тази в Афганистан.

Припомняме, Расмусен разкритикува новата военна доктрина на Русия, определяйки я като 4не отговаряща на действителността".

Според коментара на генералният секретар основна задача на НАТО остава отбраната на членовете му - „За тази цел има планове, потенциал, сили и средства, а също и солидарност", подчерта Расмусен.

Според него обаче на фона на появилите се в последните години нови глобални заплахи,като тероризмът и кибер атаките, старите методи за борба вече не са ефективни.
Затова и НАТО трябва да стане център за консултации по международна сигурност. Форум, където да се обменя опит с глобалните партньори", посочва той.