Страните членки на НАТО се готвят официално да се противопоставят на разполагането на наземни ядрени ракети в Европа. Това съобщава Defense News, позовавайки се на източници в Сената на САЩ и в Европа.

Изявление за отказ за разполагане на наземни ядрени оръжия в Европа, според събеседниците на изданието, ще бъде направено след срещата на върха на НАТО на 14 юни, на която американският президент Джо Байдън ще се срещне с лидерите на други партньори в алианса.

Изданието съобщава, че отказът от разполагане на ракети е един от начините за намаляване на политическото напрежение преди срещата на Байдън с руския му колега Владимир Путин в Женева на 16 юни.

НАТО иска от Байдън уверение, че може да разчита най-мощния член САЩ

НАТО иска от Байдън уверение, че може да разчита най-мощния член САЩ

НАТО се завръща и трябва да се готви както за Русия, така и за военния възход на Китай

Одобрението на Байдън е необходимо за официалния отказ от ядрено оръжие. Според Defense News подобни действия на американския президент ще му дадат подкрепата на привържениците на контрола на оръжията измежду бившите военни, адвокати и служители. В началото на юни те се обърнаха към собственика на Белия дом с молба да включи точка в дневния ред на срещата си с Путин.

В същото време част от Конгреса на САЩ може да критикува забраната за разполагане на ядрени ракети в Европа. Тим Морисън, старши сътрудник в Института Хъдсън, който ръководеше ядреното възпиране по време на администрацията на Доналд Тръмп, заяви пред изданието, че решението на НАТО може да лиши Вашингтон от лоста над Москва в предстоящите преговори между Путин и Байдън.

"Ако това е едностранна отстъпка на Русия, това е ужасна идея; а ако е двустранна отстъпка, не е много по-добре, защото на Русия не може да се вярва. Защо бихме се отказали от предимство, което може да ни е необходимо в бъдеще, за да отговорим на руските бойни действия", каза Морисън.

По-рано през юни Байдън обсъди с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг подход към отношенията с Русия. Според Столтенберг страните са се съгласили, че алиансът трябва да се придържа към позицията на сдържане и в същото време да се стреми да изгради диалог с Москва.

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Америка се завръща - Да обединим съюзниците и да се борим с автокрацията и COVID-19

Преди това руският външен министър Сергей Лавров обяви, че НАТО има "злонамерени планове" по отношение на Москва. Той обясни думите си с факта, че Северноатлантическият алианс продължава, противно на споразуменията, да се разширява на изток и да се приближава до границите на Русия, а също така нарушава принципа на неделимостта на сигурността (когато никой в ​​Евроатлантическия океан трябва да засилят сигурността си за сметка на сигурността на другите).

Посолството на Русия в САЩ вчера обвини НАТО в "дрънкане на оръжие" във връзка с ученията на алианса, проведени в Балтийско море. "Използването от Пентагона на бомбардировачи B-52H, способни да носят ядрено оръжие при маневри в Baltops, е поредната провокация. Подобно дрънкане на сабя засилва напрежението в Европа ", подчерта дипломатическата мисия.