Северноатлантическият алианс не само не смята да се изтегля то Черно море, но ще укрепва сътрудничеството си с партньорските държави от региона. Това заяви представителят на генералния секретар на НАТО за страните от Южен Кавказ и Централна Азия Джеймс Апатурай пред грузинския Първи канал.

Апатурай подчерта, че Алиансът е с твърда позиция, когато става дума за свободата на корабоплаването и е категоричен, че Крим — това е Украйна, а не Русия. Той отбеляза, че в ситуацията с британския разрушител Defender в Черно море съюзниците от НАТО са проявили твърдост, за да защитят своите принципи.

Британският главнокомандващ: В Черно море можеше да започне мащабна война

Британският главнокомандващ: В Черно море можеше да започне мащабна война

Генерл Картър многократно предупреждава, че британската армия изостава от противници като Русия и Китай

Напомняме, на 23 юни руското военно министерство обяви, че руски кораб е открил предупредителен огън срещу Defender, защото той бил навлязъл в руски води край Крим и не реагирал на предупрежденията. Руският президент Путин определи това като провокация към Русия. Великобритания заяви, че нейният разрушител е осъществил мирно плаване по международно признат маршрут и не е преминал през руски води, тъй като Крим е украински.

Русия предяви претенции към международните маршрути след анексирането на Крим през 2014 г., като прави постоянни опити да ограничава плаването в международни води в Черно море.

 Американският кораб „Ross“ навлиза в Черно море за ученията Sea Breeze-2021

Американският кораб „Ross“ навлиза в Черно море за ученията Sea Breeze-2021

Ученията ще са най-мащабните от две десетилетия...

Припомняме Москва предяви и претенции да бъде отменено учението "Sea Breeze 2021" в Черно море с участието на сили от НАТО и партньорите на Алианса от Черноморския регион и от Северна Африка. Маневрите, които започнаха на 28 юни, се провеждат в най-големите си мащаба за последните две десетилетия. Те ще продължат до 10 юли с участието на около 5000 военни, 30 кораба и 40 самолета.

Междувременно Русия на 1 юли проведе стрелби в Черно море докато течеше "Sea Breeze 2021".