Бъдещата стратегия на НАТО за ядрените оръжия и противоракетната отбрана предизвика напрежение между Германия и Франция, информира europe.bg  

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще потърси компромис по време на срещата с френския президент Никола Саркози в Париж, стана ясно от дипломати в Брюксел. При това ще стане въпрос за новата стратегическа концепция на НАТО, относно която ще заседават в Брюксел външните министри и министрите на отбраната на алианса.

По време на първите обсъждания на документа от 11 страници на ниво посланици по данни на съюза Германия и Франция са заели противоположни позиции.

Конфликтът се върти около това дали планираната противоракетна отбрана на НАТО може да замести временно ядрените оръжия, както си представя германският външен министър Гидо Вестервеле, или най-добре да бъде допълнение, както го вижда ядрената сила Франция, заяви високопоставен дипломат.

Припомняме, Расмусен отново агитира за ракетния щит, същевременно обаче поясни, че отказ от ядрените оръжия не се очаква в близко време. „Ракетният щит не е заместител на ядреното сплашване", заяви още той.