Страните от НАТО трябва да защитят своите критични индустрии и инфраструктури от вредите, които биха могли да бъдат нанесени от геополитически противници на евроатлантическата общност, предупреждават от Алианса. Рискът от подобни щети нараства поради пандемията от новия коронавирус.

"Пандемията може да доведе до значими геополитически ефекти. Някои може да се опитат за използват икономическия спад като възможност да инвестират в критичните ни индустрии и инфраструктура. Това може дългосрочно да накърни нашата сигурност. И способността ни да се справим със следващата криза, когато тя се появи." - коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По думите му, все още е рано да се правят окончателни заключения за дългосрочните ефекти от кризата с COVID-19, но е ясно, че страните от Алианса трябва допълнително да засилят устойчивостта на своите общества.

"Необходим е по-добър план за реакция при пандемии в бъдеще. Да защитим критичните си индустрии. И да подобрим нашето бизнес планиране - за непрекъснатост при неговото функциониране." - подчерта Столтенберг.

От началото на пандемията военни формирования на НАТО са осъществили над 100 мисии за транспортиране на медици и медицинско оборудване. Съдействали са за изграждането на 25 полеви болници. Алиансът е осигурил над 25 хиляди легла за лечение. И над 4000 военни медици са оказали помощ на своите цивилни колеги.