Генералният секретар на НАТО призова Русия да бъде открита за военните си учения "Запад-2021" и за броя на войниците, след като нараства тревогата в Полша, Прибалтика и Украйна относно намеренията на Москва, информира "Ройтерс".

Предишните учения "Запад" по границата, която Русия споделя с НАТО, бяха в огромен мащаб според представители на алианса, които казват, че Москва обикновено е занижавала техния размер въпреки международните правила.

"Русия трябва да се държи по предвидим и прозрачен начин", настоя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Основната фаза на ученията трябва да започне на 10 септември.

Русия и Беларус пренебрегват критиките на Украйна, провеждат съвместни военни учения

Русия и Беларус пренебрегват критиките на Украйна, провеждат съвместни военни учения

Украйна вижда в ученията заплаха за сигурността си и тази на НАТО

Маневрите "Запад", които следват струпването на руски войници по границите на Украйна тази година, увеличават риска от инцидент или грешна преценка, което може да доведе до криза, изтъкнаха представители на НАТО.

"Това, което видяхме преди, е, че броят на войниците, участващи в ученията, значително надвишава обявените", отбеляза Столтенберг и призова Москва да изпълни задълженията си съгласно Виенския документ, международно споразумение, уреждащо военните учения в Европа.

Според НАТО Русия е разположила между 60 000 и 70 000 войници в "Запад-2017", но е декларирала само 12 700 военнослужещи.

Русия, която ще обедини силите си с беларуски войници, твърди, че има право да провежда учения на своя територия и е ясна с броя на участващите.

Зеленски предлага съвместни учения с НАТО в отговор на маневрите на Русия и Беларус

Зеленски предлага съвместни учения с НАТО в отговор на маневрите на Русия и Беларус

Ученията "Запад-2021" са планирани за септември

Министерството на отбраната на Беларус заяви през август, ученията ще се проведат на полигони както в Русия, така и в Беларус и ще се основават на сценарий, при който двете държави са атакувани.

"Реалността е, че от края на Студената война Русия никога не е отваряла учение за задължителни проверки", каза Столтенберг и допълни: "Така че ще бъдем бдителни."

Западни експерти смятат, че мащабните операции, използващи безпилотни летателни апарати, ракети и нови оръжия, позволяват на Русия да практикува за пълномащабна война със САЩ в Европа. НАТО казва, че е отбранителен съюз и не търси никакъв конфликт.

Напрежението също така е високо на границата между Беларус и НАТО, след като Минск започна умишлено да пуска мигранти в Литва, за да окаже натиск върху Европейския съюз, посочват западни представители, в отговор на санкциите на ЕС срещу правителството на Беларус.

"Беларус използва миграцията като оръжие", изтъкна Столтенберг и допълни: "Решихме да изпратим екип от експерти в Литва следващата седмица, за да помогнем на Литва да се справи с хибридните дейности на режима (на президента Александър Лукашенко)."