Русия и Беларус ще проведат мащабни трансгранични военни учения следващия месец, съобщи министерството на отбраната на Беларус, които Украйна определи като заплаха за собствената си сигурност и тази на НАТО, предаде "Ройтерс".

В ученията "Запад-2021" ще участват хиляди военнослужещи, включително такива от Казахстан, който е член на предвождан от Москва отбранителен блок, както и танкове, артилерия и самолети, се посочва в изявление на ведомството.

Украйна със съвместни военни учения със САЩ, Полша и Литва

Украйна със съвместни военни учения със САЩ, Полша и Литва

Ученията са под наслов "Три меча 2021"

Военните учения ще се провеждат на полигони както в Русия, така и в Беларус и ще се основават на сценарий, при който "международното напрежение ескалира до ниво, което може да дестабилизира ситуацията в региона и да предизвика агресия срещу Съюзната държава (Русия и Беларус)", уточниха от беларуското военно министерство.

Заместник-началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски Роман Машовец заяви през април, че планираните учения са "заплаха за евроатлантическата сигурност" и имат "агресивен характер".

Министерството на отбраната на Беларус увери от своя страна, че учението не представлявало заплаха "нито за европейската общност като цяло, нито за съседни страни".

Руски военни самолети бомбардират вражески кораби при учения в Черно море

Руски военни самолети бомбардират вражески кораби при учения в Черно море

Докато НАТО и Украйна провеждат ученията "Морски бриз"