Руски военни самолети са практикували бомбардиране на вражески кораби в Черно море по време на военни учения, обяви Русия, като това става в контекста на търканията със Запада заради ученията на НАТО в региона и след неотдавнашния инцидент с британски военен кораб, информира "Ройтерс".

Москва миналата седмица оспори правото на британския разрушител HMS Defender да премине през води край Крим, нещо, което Лондон настоя, че има пълното право да направи. Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., но по-голямата част от света все още го признава за част от Украйна.

Русия провежда учения с жива стрелба в Черно море по време на маневри на НАТО и Украйна

Русия провежда учения с жива стрелба в Черно море по време на маневри на НАТО и Украйна

По време на ученията Sea Breeze

Русия твърди, че корабът бил навлязъл незаконно в териториалните ѝ води и обвини Лондон в "провокация". Москва предупреди, че може да бомбардира британски военни кораби, ако има още такива действия от британските военноморски сили край Крим.

Днес руският Черноморски флот уточни, че бойни самолети от неговите авиационни подразделения и тези от Южния военен окръг са участвали в тренировъчни учения.

"Екипажите на самолетите ... проведоха учебни полети над Черно море, практикувайки ракетни и бомбардировъчни удари срещу симулирани вражески кораби", отбелязаха от Черноморския флот.

НАТО ще укрепва присъствието си в Черно море, остава с твърда позиция за Крим

НАТО ще укрепва присъствието си в Черно море, остава с твърда позиция за Крим

В ситуацията с "Defender" Алиансът е защитил принципите си...

В ученията са участвали самолети, включително многоцелеви изтребители Су-30СМ, бомбардировачи Су-24M, изтребители бомбардировачи Су-34 и изтребители Су-27.

Учението идва, докато НАТО, Украйна и съюзници провеждат своите мащабни учения "Морски бриз" в региона.

Тези учения трябва да продължат две седмици и включват около 5000 военнослужещи от НАТО и други съюзници и около 30 кораба и 40 самолета, като в тях участват американският ракетен разрушител USS Ross и американските морски пехотинци.

Москва настоя учението да бъде отменено, а руското военно министерство предупреди, че ще реагира, за да защити националната сигурност, ако е необходимо.

Руският флот следи USS Ross в Черно море

Руският флот следи USS Ross в Черно море

Американският боен кораб пристигна за учение