НАТО призова Косово да намали напрежението със Сърбия, ден след като неговото правителство насилствено влезе в общински сгради, за да назначи кметове в етнически сръбски райони в северната част на страната.

Сблъсъците между косовската полиция и протестиращи, противопоставящи се на кметовете на етническите албанци, накараха Сърбия да постави армията си в пълна бойна готовност и да премести части по-близо до границата.

Призоваваме институциите в Косово незабавно да деескалират и призоваваме всички страни да разрешат ситуацията чрез диалог, заяви говорителят на НАТО Оана Лунгеску. Тя поясни, че, ръководената от НАТО мироопазваща мисия от 3800 души в Косово, ще остане нащрек.

Повече от десетилетие след края на войната там, сърбите в северния регион на Косово не приемат декларацията на Косово за независимост от Сърбия през 2008 г. и все още виждат Белград като своя столица.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово, като сърбите са само мнозинството в северния регион.

Сърбия постави армията в бойна готовност заради сблъсъците в Косово

Сърбия постави армията в бойна готовност заради сблъсъците в Косово

Вучич разпореди спешно придвижване на войски към границата с Косово