Крайни националистически групи в Гърция, обединени в организацията „Златна зора", нападнаха и подпалиха места, населени от бежанци и имигранти, и места, където те се молят по повод празника на жертвоприношението Курбан байрям, пишат медии.

Екипите на Агенцията за външни граници на ЕС ФРОНТЕКС, разположени близо до гръцко-турската граница за предотвратяване на навлизането на имигранти на територията на Гърция, задържат имигрантите и ги предават на гръцките власти.

Проблемът с имигрантите, навлизащи през територията на Турция в Гърция, е сериозен проблем в отношенията между двете страни.

Гърция обвинява Турция, че ги допуска до гръцка територия. Между двете страни беше подписано споразумение през 2002 година, но според Гърция Турция го нарушава.

Броят на имигрантите в Гърция не е точно известен, тъй като освен задържаните, има и лица, които са успели тайно да влязат и да се установят в страната. Повечето от имигрантите са мюсюлмани. Само в Атина живеят хиляди имигранти мюсюлмани, особено в кварталите Кипсели, „Свети Пантелеймон" и Аттики.

В тази ситуация крайните националисти се заемат с „прочистването" на страната от имигрантите, като организира нападения и палежи над домове и жилищни постройки на имигрантите. Лидерът на групата „Златна зора" Никос Михалоликаос на последните избори стана общински съветник в общинския съвет на Атина.

В Атина няма джамия и по време на празника Курбан байрам по улиците на гръцката столица мюсюлманите се молят навън. Гледката на молещите се мюсюлмани още повече изнервя крайните националисти и те хвърлят яйца от балкона върху молещите се с лозунги „Никой не ви е канил тук".