Ултра дясната Партия на свободата на Герт Вилдерс най-вероятно ще бъде втората най-голяма холандска партия в европейския парламент. На първо място във вота на холандците са християндемократите на премиера Белкененде.

Това сочат първоначалните данни на Екзитпул след първия ден, в който Холандия и Великобритания, гласуваха за евродепутати.  

Така партията на премиера се очаква да вземе пет от 25-те места, които Холандия има в европарламента. Партията на Вилдерс, която е спечелил около 15,3 % от подкрепата на избирателите, ще разполага с четири места.

Основните цели на партията на свободата са спиране на потока от емигранти в страната, както и противопоставяне на членството на Турция в Европейския съюз.  Агенциите коментират силния успех на Вилдерс, чиито основно послание е „да върнем Европа на европейците".  

Припомняме, Герт Вилдерс е автор на антислямския филм „Фитна", който  провокира остри реакции в ислямския свят.

Лентата критикува Корана и представя исляма като религия, подтикваща към насилие и представляваща заплаха за целия свят. Валдерс е и депутатът, който неведнъж е настоявал за изгонването на България и Румъния от европейския съюз.

Либерално-центристката партия D66 също ще увеличи местата си в европарламента от 1 на три, сочат още данните на Екзитпул.

Днес за евродепутати гласуват Ирландия и Чехия.