Екваториална Гвинея гласува в неделя на общи избори. Президентът Теодоро Обианг Нгуема, най-дълго управлявалият президент в света, се бори да удължи своето 43-годишно управление начело на малката западноафриканска нация, съобщава Ройтерс.

Над 400 000 души са се регистрирали да гласуват в страната с около 1,5 милиона жители. Гласоподавателите също така ще гласуват, за да изберат 100 членове на парламента за долната камара, 55 от 70-те сенатори на страната и кметове.

Международните наблюдатели не очакват изненади. 80-годишният Обианг винаги е бил избиран с над 90% от гласовете.

Той се бори за шести мандат срещу двама кандидати - Буенавентура Монсуи Асуму, който се кандидатира за шести път срещу Обианг, и Андрес Есоно Ондо, който се кандидатира за първи път.

САЩ и Европейският съюз призоваха за свободни и честни избори и изразиха загриженост относно съобщенията за тормоз и сплашване на опозицията и групите на гражданското общество. Правителството отхвърли докладите, като ги нарече намеса в изборния процес.

Екваториална Гвинея е имала само двама президенти от независимостта си от Испания през 1968 г. Обианг свали чичо си Франсиско Масиас Нгуема с преврат през 1979 г.