ким чен ирПървородният син на севернокорейския лидер Ким Чен Ир е заявил, че не е съгласен с идеята за династично наследяване на властта в страната, но въпреки това желае успех на брат си, който бе избран да продължи делото на баща си.

АП съобщи, че живеещият в Китай и Макао Ким Чен Нам е направил този коментар пред японска телевизия непосредствено преди големия военен парад в Пхенян от неделя, когато Ким-Младши дебютира пред севернокорейската общественост.

„Лично аз съм против трето поколение да наследява властта", заявил той пред журналистите.
Смята се, че Ким Чен Нам е загубил доверието на баща си след като беше заловен на влизане в „Дисниленд Токио" с фалшиви документи преди години.

В момента той е на 39 години, говори почти перфектен английски и се среща с журналисти основно в Пекин.

В последното си интервю Ким Чен Нам отрече да е заинтересован от властта в Пхенян: „Това е решение на баща ми. Аз не съжалявам и не се интересувам от това, тъй че няма проблем за мен. Искам брат ми да направи най-доброто за хората в Северна Корея и съм готов да му помогна, ако има нужда от мен".

Твърди се, че Чен Нам е син на актриса, която е починала в Москва. Майката на другите двама сина на Ким Чен Ир е била танцьорка.

Ким Чен Ун, за когото се смята, че е на по-малко от 30 години, застана до баща си на голям военен парад в столицата Пхенян. Пред него дефилираха хиляди войници, танкове и ракетни установки.

През миналия месец той беше произведен в генералско звание и получи ключов пост в управляващата Работническа партия, което убедително доказа, че ще наследи баща си. Ким Чен Ир вероятно е получил удар през 2008г. и в момента здравето му е силно разклатено.