Президентът на Индонезия Джоко Видодо и неговият син, бъдещият вицепрезидент Джибран Ракабуминг Рака, вече не са членове на най-голямата партия в страната, след като подкрепиха опонента си на президентските избори Прабово Субианто, съобщава Ройтерс.

Подкрепата на отиващият си президент за министъра на отбраната Прабово беше широко тълкувана като ход за запазване на политическо влияние и запазване на наследството му след десетилетие начело.

Комарудин Ватубун, който ръководи етичното подразделение на Демократическата партия на борбата (PDIP), каза, че Джоко Видодо и Джибран не са били изключени, но са престанали да бъдат членове, когато са решили да не подкрепят кандидата за президент на PDIP.

Те решиха да бъдат от противоположната страна", посочи Комаруддин Независимо от случилото се, Джоко Видодо достигна най-високото кариерно ниво в партията, той стана президент. Искаме да запазим достойнството му, поясни той.

Джоко Видодо се присъедини към PDIP през 2004 г., за да се кандидатира за кмет на Суракарта и спечели два мандата. По-късно той беше избран за губернатор на Джакарта и стана президент за два мандата с подкрепата на PDIP.

Прабово Субианто спечели с огромна преднина на изборите на 14 февруари, като взе 58% от гласовете.

Съдът в Индонезия потвърди резултата от президентските избори

Съдът в Индонезия потвърди резултата от президентските избори

Решението не подлежи на обжалване