Руски ракетен удар порази супермаркет в украинския град Константиновка в Донецка област на фронтовата линия в петък, убивайки най-малко десет души и ранявайки 35 други, казаха украински официални лица, цитирани от Ройтерс.

Ударът е причинил пожар, който е потушен, каза вътрешният министър. Тежки черни облаци дим, издигащи се от разрушената сграда, могат да се видят на изображенията и видеоклиповете, публикувани от служители.

"Руските терористи удариха обикновен супермаркет и поща. Има хора под развалините", заяви президентът Володимир Зеленски в социалната медия X.

Службите за спешна помощ продължиха претърсването на развалините в търсене на оцелели, добави той.

Регионалният губернатор Вадим Филашкин първоначално каза, че Русия е използвала артилерия, но по-късно каза, че атаката е с ракета въздух-земя X-38.

"Нова поща", най-голямата частна пощенска компания в Украйна, съобщи, че нейният карго офис в супермаркета е бил повреден при удара.

"Всички наши служители са живи. Един колега получи мозъчно сътресение - получава цялата необходима помощ", казаха от компанията пред X.

Жилищни сгради, магазини и повече от десет автомобила също са пострадали при атаката, според публикация на вътрешния министър в Telegram.

Константиновка се намира само на около 13 километра от активната бойна линия в източната част на Украйна. Поддържани от Киев части от Донецка област редовно са обект на руски обстрел и въздушни удари.

Регионът е една от най-горещите зони на бойни действия, тъй като Русия се се опитва да напредне по посока на стратегическия източен логистичен център Покровск.

Украйна: Руските войски щурмуват край Часов Яр и в Покровско направление

Украйна: Руските войски щурмуват край Часов Яр и в Покровско направление

Донецка област остава фокуса на руското настъпление