Най-малко 17 души са загинали при взрив в Мали, съобщиха световните медии, позовавайки се на местните власти.

По информация на властите, инцидентът станал в неголемия град на Дианкибо, който е в центъра на африканската държава Мали. Отбелязва се, че взривът е от "устройство, закрепено към тялото на мъж, който вече бил застрелян".

"Тялото се взривило, а 17 души са загинали", информират от службите за сигурност.

Нападнаха военен конвой в Мали

Нападнаха военен конвой в Мали

Има ранени френски миротворци

Със своите 1 240 000 km² Мали е една от най-големите държави в Африка и е на 24-то място в света по площ. Страната няма излаз на море. Общата дължина на границите е 7 243 km. Столица на Мали е град Бамако.

Мали се счита за наследница на Малийската империя, но до 1960 г. е била позната като Френски Судан. Според организацията Freedom House страната е сред най-демократичните в Африка и се предоставя голяма свобода на медиите.

40 загинали при нападение в Мали

40 загинали при нападение в Мали

Атаките изглежда са извършени за разпалване на евентуален етнически конфликт

Припомняме, на 19 ноември 2018 г. четиричленен екип от български военни медици замина за Мали. Това е 19-тия контингент от 2013 г. насам с наши специалисти. Те участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

Поредният екип ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако. Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на екипите става на ротационен принцип.