Тежки въздушни удари са насочени към райони на провинция Хама, превзета от сирийски бунтовници в последните дни, като Дамаск контраатакува района, който е от стратегическа важност за президента Башар Асад. Това съобщава „Ройтерс”.

Сирийският център за човешките права обяви, че най-малко 17 души са били убити при въздушни удари през нощта. Сирийската държавна телевизия съобщи, че военновъздушните сили са стартирали концентрирани удари срещу това, което описват като терористи в района. Съобщава се, че десетки от тях са били убити.

Бунтовническата офанзива, започната във вторник, заплашва районите на лоялистите, населени от християни и алавити източно от крайбрежните планини, които са сърцето на алавитската секта на Асад.

Бунтовническите групи, които участват, включват екстремистките „Джунд ал-Акса” и фракции, борещи се под името на Сирийската свободна армия.

В свое съобщение една от бунтовническите групи - „Джаиш ал-Наср”, съобщи, че двама командири и трима други от нейните бойци са или убити в битките в Хама.

От Центъра за наблюдение на човешките права съобщиха, че 17 души са били убити при въздушни удари, уцелили път между град ал-Латамена и провинция Идлиб, район в Североизточна Сирия, който е основно под контрол на бунтовниците.