Най-малко 19 души са загинали и над 73 са ранени в резултат на руската ракетна атака срещу Одеса, съобщиха от Главната прокуратура на Украйна, цитирани от Би Би Си.

"В резултат на руската ракетна атака загинаха 16 души, включително местни жители, лекар и спасител. Други 46 души, включително седем служители на Държавната служба за извънредни ситуации, бяха ранени", каза губернаторът на Одеска област Олег Кипер.

В събота в Одеса и региона ще бъде обявен траур.

Силите за отбрана в Южна Украйна заявиха, че атаката срещу Одеса в петък е извършена с ракети 'Искандер-М' от анексирания Крим.

Руската страна не коментира атаката срещу Одеса, Би Би Си уточнва, че не може да потвърди незабавно изявленията на официални лица.

"В резултат на ракетна атака срещу гражданската инфраструктура на града е унищожена триетажна сграда на база за отдих, най-малко 10 частни къщи, бензиностанция, газопровод с ниско налягане, линейки и пожарно-спасителни автомобили", се казва в изявление на украинската армия.

Разчистването на отломките продължава.

Сред загиналите при обстрела на Одеса е командирът на батальона "Цунами" Александър Гостишчев, пишат в социалните мрежи двама местни политици, отбелязва Суспилна.

Гостишчев стана командир на батальона "Цунами" след началото на пълномащабно нахлуване, преди това от 2021 г. той беше заместник-началник на полицията в Одеска област, а от 2019 г. ръководи патрулната полиция на региона.

"Цунами" се споменава от лятото на 2022 г. от руски официални лица и пропагандисти, които го наричат ​​националистически батальон и го обвиняват без доказателства в "наказателни операции". Украинските медии го нарекоха батальон за специални сили.

По-рано украинските военновъздушни сили обявиха заплаха от балистични ракети преди взривовете в града.

Одеса, където се намира черноморската пристанищна инфраструктура на Украйна, отдавна е мишена на руски атаки, особено след като Москва се оттегли от сделката, постигната с посредничеството на ООН, която позволи безопасно преминаване на украински зърнени пратки.

През последните седмици Москва засили атаките си.

Две жертви взе среднощната руска атака с дронове срещу Украйна

Две жертви взе среднощната руска атака с дронове срещу Украйна

Украинската ПВО е свалила всички 27 дрона