Най-малко 23 души от Гражданските съвместни сили на Нигерия са убити при отделни атаки от екстремисти и въоръжени банди за отвличания в северната част на страната, предаде "Ройтерс".

В североизточния щат Борно, сърцето на ислямистките бунтовници, бойци, които се предполага, че са част от Ислямска държава, са използвали самоделна мина, за да взривят превозно средство, в което се е намирал екипът на Гражданските съвместни сили.

Гражданските съвместни сили са сформирани през 2013 г., за да защитава общностите в североизточната част на страната и да помогне на военните да се борят с "Боко Харам", радикална ислямска секта, и по-късно срещу нейното разклонение ISWAP. Оттогава съвместните сили са се разширили и в други северни щати, които се борят с въоръжени банди, които се занимават с отвличания.

Тиджанима Умар, председател на Гражданските сили за района на Гамбору Нгала близо до границата с Камерун, каза, че екипът му е пътувал до столицата на щата Борно Майдугури, когато са преминали през мината. По думите му девет човека са загинали на място.

"Боко Харам", въпреки че е силно ограничена от нигерийските сили за сигурност, все още извършва смъртоносни атаки срещу цивилни и военни.

На 27 април също са загинали членове на Гражданските сили, този път в северозападния щат Соко 14 след засада от въоръжени мъже.

Нигерийската армия спаси отвлечените ученици от щата Кадуна

Нигерийската армия спаси отвлечените ученици от щата Кадуна

Децата са освободени дни преди крайния срок за плащането на откупа, поискан от похитителтие