При полицейски акции срещу наркобанди в три бразилски щата са загинали най-малко 43 души.

При последната операция в Рио де Жанейро полицията съобщи, че е отвърнала на огъня при престрелка в района на Комплексо да Пеня, при която са убити най-малко 10 души, изброявява Би Би Си.

По-рано 14 души загинаха при сблъсъци по време на петдневна полицейска акция в щата Сао Пауло, наречена операция "Щит".

В североизточния щат Баия пък официални лица съобщават, че от петък насам са били убити 19 заподозрени.

Петдесет и осем души са арестувани по време на операцията в щата Сао Пауло, която започна, след като в четвъртък в крайбрежния град Гуаружа беше убит полицейски служител от специалните сили.

Според местните медии полицията е конфискувала 385 кг наркотици, както и оръжия.

Операцията в Гуаружа беше разкритикувана от бразилския министър на правосъдието Флавио Дино, който заяви, че реакцията на полицията не е била пропорционална на извършеното престъпление.

Лула затяга ограниченията за оръжията в Бразилия

Лула затяга ограниченията за оръжията в Бразилия

Важно решение за латиноамериканската страна

По време на интервю във вторник губернаторът на щата Сао Пауло Тарсисио де Фрейтас заяви, че сред 14-те души, убити по време на сблъсъците, има двама полицаи.

В Рио де Жанейро сред 10-те души, убити в сряда, според съобщения в местните медии, са крал на наркотрафика и трафикант.

Четирима други са били ранени, включително един полицейски служител.

Според военната полиция на града операцията в Комплексо да Пеня, група фавели в северната част на града, е започнала, след като разузнавателна информация е подсказала, че в района ще се проведе среща на главатари на наркотрафика.

Междувременно в североизточния щат Баия сблъсъците между полицията и членове на банди между петък и понеделник се разразиха в три града - Салвадор, Итатим и Камасари.

Сред жертвите са седем души, убити в Камасари в петък, и още осем души, убити по време на сблъсъците в Итатим в неделя.

В Салвадор при сблъсъци между полицията и въоръжени заподозрени бяха убити четирима души, а във вторник в района бяха затворени училища.

14 са загиналите след срутването на жилищен блок в Бразилия

14 са загиналите след срутването на жилищен блок в Бразилия

Вероятно лошо строителство и проливни дъждове са довели до трагедията

По време на трите операции са иззети оръжия, телефони и наркотици.

Нашият кореспондент казва, че това е сложна картина в страна с високо ниво на насилие с огнестрелно оръжие, където нарастват и опасенията за сигурността. Но тя добавя, че все по-често се чуват призиви да се разгледат нарушенията на човешките права, извършени от полицията.