Над 670 души, включително 80 деца, са били ранени от мини в Украйна, според данни от секретариата на Националния орган по въпросите на противоминната дейност, съобщи представителят на Държавната служба на Украйна за извънредни ситуации (ГСЧС) Александър Хорунжий, цитиран от Би Би Си.

Той подчерта, че неговото ведомство провежда информационно-разяснителна работа с населението, особено в деокупираните територии, с цел да се намали рискът от попадане на мини.

През миналата година международният аналитичен център Globsec съобщи, че Украйна е най-минираната територия в света, изпреварвайки по този показател дори Афганистан и Сирия.

Почти една трета от територията на Украйна (174 000 кв. км), която е била под руска окупация, се нуждае от щателно обследване за оставени боеприпаси и други взривопасни предмети от руската армия.

Според оценки на британското разузнаване, дори в мирни условия след края на войната, на Украйна ще са необходими най-малко десет години, за да изчисти страната от мини и невзривили се боеприпаси.

Правозащитници обвиниха воюващите страни за използване на забранени противопехотни мини

Правозащитници обвиниха воюващите страни за използване на забранени противопехотни мини

Те са довели до цивилни жертви