Найджъл Фарадж, който беше водещ агитатор за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит), обяви, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер си сложил ръката на рамото му и го нарекъл "копеле", съобщават британски медии.

Фарадж е направил разкритието по време на митинг в подкрепа на Брекзит под наслов "Излизане (от ЕС) означава излизане" в Борнемут.

"Влязох в Европейския парламент, имаше около 100 камери и там ме чакаше Юнкер. Той се приближи, сложи ръка на рамото ми и заяви: копеле. Вероятно заради това им заявих (на евродепутатите) в онази сутрин, че когато дойдох тук преди 17 години, аз ви казах, че ще започна кампания за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. И вие ми се изсмяхте. Е, казах им аз, сега не се смеете, нали", разкрил той.

Фарадж уточнил, че въпросният инцидент е станал в деня след референдума за Брекзит през 2016 г., по време на извънреден дебат по темата в Европейския парламент.

Бившият лидер на Британската партия за независимост също така призовал гласувалите за Брекзит 17,4 млн. гласоподаватели "да се изправят и да се сражават отново", след като обявил планове да "реактивира народната армия".

Той призовал британския народ не само да се свърже със своите депутати, привърженици на оставането в ЕС, но също така с депутатите, привърженици на Брекзит, добавяйки: "Тези депутати ще се нуждаят от вашата подкрепа, след като са подложени на огромен натиск."

Фарадж е казал на привържениците на Брекзит да "притискат" депутатите си да се борят за Брекзит и "да ги накарат да усетят топлината".

Фарадж бил приветстван с бурни аплодисменти, завършвайки речта си по следния начин: "Ние ги бихме веднъж и ако става въпрос за това, приятели, ще ги бием пак."