Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се появиха след пълномащабната инвазия на Русия, но някои сега се борят да финансират производството и всички се страхуват да не се превърнат в мишена на руските ракетни атаки, предава "Ройтерс".

Производителите казват, че са наливали собствени пари, за да оцелеят. Сега те настояват правителството да намали това, което те описват като прекомерна бюрокрация около закупуването на оръжие.

Няколко също искат да им бъде разрешено да изнасят оръжие в чужбина с аргумента, че правителството не е в състояние да купи цялата им продукция.

Според министъра на стратегическата промишленост на Украйна Александър Камишин потенциалната годишна продукция на военно-промишления комплекс сега възлиза на 18-20 милиарда долара.

Изпадналото в недостиг на парични средства правителство на Украйна може да финансира само около една трета от това, каза министърът в интервю за Ройтерс. Това се сравнява с 120 милиарда долара военна помощ, получена от съюзниците през цялата война, повечето от които в оборудване, а не в пари.

"Имаме най-голямата битка от едно поколение... Ако погледнете например артилерийски снаряди от калибър на НАТО, производственият капацитет на САЩ и ЕС, взети заедно, е по-нисък от нашите нужди", каза Камишин.

Много от големите държавни отбранителни предприятия в Украйна изпаднаха в трудни времена след разпадането на Съветския съюз. Сега войната предизвика възраждане в частния оръжеен сектор.

Дания закупува оръжия за Украйна от украински отбранителни предприятия

Дания закупува оръжия за Украйна от украински отбранителни предприятия

Страната е отпуснала 28,5 милиона долара за закупуване на оръжия с цел прехвърлянето им на украинската армия

Според неговото министерство броят на оръжейните производители се е увеличил повече от два пъти след инвазията. Частните предприятия сега наброяват около 400 на фона на 100 държавни, въпреки че последните все още осигуряват най-голям производствен капацитет.

Някои производители казват, че се борят да наберат средства, проблем, усложнен от процеса на държавни поръчки, за който се оплакват, че е бавен и тромав.

Четирима производители, произвеждащи различни оръжия, изтъкнаха редица проблеми: чакане с месеци, за да разберат дали държавата има интерес да купи, прехвърляне между отделите в министерството на отбраната и въоръжените сили и липса на гаранции за бъдещи продажби, които да им помогнат да планират производството.

Министерството на отбраната по-рано заяви, че изгражда "нова архитектура" за обществени поръчки в областта на отбраната и назначи нов шеф на агенцията, отговаряща за покупките на оръжия по-рано тази година.

Частните инвестиции се движат предимно от местни предприемачи, които често казват, че се ръководят от патриотизъм, а не от печалба.

Източник от правителството на Украйна, който говори при условие за анонимност, за да обсъди чувствителни въпроси, каза, че частните инвестиции не са равномерно разпределени.

"Всеки иска да инвестира в дронове, но никой не иска да се занимава с нещо трудно като артилерийски снаряди."

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Шмихал се срещна и с високопоставени лица на републиканците и демократите в Сената преди гласуването на пакета за помощ